Dissektio 3: voiko kansantaloustieteestä tehdä laulun?

Tämä on kolmas blogikirjoitukseni Seitsemännen kuningaskunnan biiseistä. Nyt kerron miten löysin Koneesta kummituksen. Se ei olekaan yksinkertaista. Perimmäinen kysymys on, voiko kansantaloustieteestä tehdä laulun.


Kaksi ensimmäistä kirjoitustani löytyvät täältä ja täältä.

Koneessa kummitus biisinä

Syksyllä 2016 olin Trondheimissä ja luin joutessani ja odotellessani Yanis Varoufakiksen Maailmantalouden Minotauroksen. Siis että voiko kansantaloustieteestä kirjoittaa noin jännittävän kirjan? Koska en ole kansantaloustieteilijä, luin kirjan lähes proosana, jännityskertomuksena. En aio ryhtyä kiistelemään, mikä kirjassa oli uskottavaa ja mikä ei, koska en siihen pysty. Kirjan luettuani luulen kuitenkin ymmärtäneeni miksi työ, raha ja maa eivät voi olla markkinoilla täysin vapaasti vaihdettavia hyödykkeitä – eli ne eivät voi kuulua kokonaan kapitalistiseen järjestelmään. Kapitalismissa on siis osia, jotka eivät voi olla kapitalistisia tai muuten järjestelmä tuhoutuu tai muuttuu kaoottiseksi.

Työn luonteesta Varoufakis käytti jännää ilmaisua. Varoufakisin mukaan koneessa on kummitus. Työ tai työvoima ei ole vaihdettava hengetön hyödyke tai kellonratas, vaan joukko eläviä olentoja ja yksilöitä, joilla on tunne ja tarkoitus. Syntyy kaikenlaisia kummallisia persupuolueita, joilla on miehisiä tunteita ja nyrjähtäneitä oppeja, jos tämä perustotuus unohdetaan. Kun kapitalismi hyödykkeistää työn, se voi samalla johtaa vieraantumisen ja kapinan kautta kapitalismin kuolemaan. Tämä oli se perusajatus, josta lähdin biisiä rakentamaan.

Biisiin kerääntyi myös modernia ja vähemmän modernia symboliikkaa tietämisen ja vapauden suhteesta. Siihen on myös sisäänrakennettu ajatus heräämisestä. Savesta tehty mies pääsee lopulta vapaaksi riemuitsemaan.

Biisin synty- ja tekohistoria

Biisi valmistui joulun 2016 tienoilla. Se on hyvin luonteva biisi Nuorisopalatsille. Tällaista perusrokkia me ollaan tehty aina. Biisi oli myös helppo sovittaa ja äänittää.

Melkein koko biisin läpi toistuu kakkoskitaralla teema | EF# B | C F#GF# |. Tämä riffi on seurannut minua kauan. Keksin sen joskus 1980-luvun alussa, enkä ole sitä missään muualla kuullut, vaikka se on niin yksinkertainen. Itse asiassa varastin sen törkeästi ja siekailematta Koneessa kummitukseen Alice in Wastelandin Dumping Groundista. Se oli myös AIW:n kantavia juttuja.

Se ei muuten ole syntetisaattori vaan delay siellä väliosassa.

Jos olet tänne asti lukenut, niin kuuntele myös koko albumi. Lue myös kertomus Seitsemännestä kuningaskunnasta ja Laulu 13:sta.

Koneessa kummitus

Oot kellon ratas hengetön
Vaikka tunne täyttää solun lähiön
Oot niinkuin savesta tehty mies
Sait merkin otsaan, ei oo suora ties

On koneessa kummitus
On sillä tunne ja tarkoitus
Se haluu vapaaksi päästä ja huutaa tuskiaan

Sä otit punaisen pillerin
Niinkuin narri tiedät kaiken paremmin
On tunne tämä miehinen
Oppi nyrjähtänyt samanmielinen

On koneessa kummitus
On sillä tunne ja tarkoitus
Se haluu vapaaksi päästä ja huutaa tuskiaan

Kellon ratas hengetön
Tunne terminaattorin
Savesta tehty mies
Sait punaisen pillerin

Hei noidan oppipoika
Herätä henkiin tää kone
Se on savesta tehty mies
Se on koneessa kummitus

Hei noidan oppipoika
Herätä henkiin tää kone
Se on savesta tehty mies
Se on koneessa kummitus

On koneessa kummitus
On sillä tunne ja tarkoitus
Se haluu vapaaksi päästä ja huutaa riemuaan

On koneessa kummitus
On sillä tunne ja tarkoitus
Se haluu vapaaksi päästä ja huutaa riemuaan

Kirjoita ajatuksesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.