Pyörre – Nuorisopalatsin toinen albumi

Nuorisopalatsin toinen albumi Pyörre ilmestyy pian. Tässä hiukan esimakua albumin graafisesta ulkoasusta ja albumitiedotteen sisältöä. Albumin voi tilata ja saada toimitukseen heti täältä.

Nuorisopalatsin toinen albumi ”Pyörre” uppoutuu suuriin tunteisiin: vihaan ja pelkoon, jotka ovat suositumpia kuin rakkaus – vaikka rakkaudella saisimme kaiken haluamamme. Mutta ihminen ei toimi niin kuin sille parhaaksi olisi. Paremmalta tuntuvat elämän pikavoitot – silloinkin kun niistä lankeaa raskas lasku.

Pyörre kertoo ajasta, joka kulkee kohti sotaa. Ajasta, jossa pyörre tempoo meidät syövereihinsä. Pyörteessä nostalgia ja vanhan ”hyvän” ajan kaipuu vallitsevat. Ja jostain syystä epämääräinen vääryyden tunne on muuttunut pahemmaksi kuin itse vääryys. Asiat ovat muuttuneet polttaviksi tai jäätäviksi. Välissä ei ole juuri mitään. Tunteet ovat paisuneet räjähdyspisteeseen. Totuus on paennut jonnekin muualle. 

Tuntuuko jo tutulta? Tervetuloa Pyörteen maailmaan!

Pyörteen musiikki jatkaa Nuorisopalatsin ensimmäisellä ”Seitsemäs kuningaskunta” -albumilla (2018) tutuksi tulleella tyylillä omintakeista postpunkkia, isoja melodioita ja tuhteja komppeja. Pyörteen sävellyksistä vastaavat Kari Smolander ja Mika Remes, sanoituksista Kari Smolander.  Nuorisopalatsi on äänittänyt ja tuottanut albumin itse omassa studiossaan kesän ja syksyn 2019 aikana. Albumin on masteroinut Jarno Alho/Alho Audio Mastering. Kannet on tehnyt Tommi Anttonen.

Nuorisopalatsi on bändinä samalla vanha ja uusi. 80-luvun puolivälissä opiskelijakloppien perustama kellaripunkbändi Jyväskylässä muuttui soittajavaihdosten myötä Alice in Wastelandiksi ja laulukieli suomesta englanniksi. Alice in Wasteland julkaisi kaksi albumia, nipun singlejä, keikkaili ympäri Suomea ja lopetti toimintansa lopullisesti vuonna 2008. Vuonna 2017 ammoisen Nuorisopalatsin ympäri Suomea asuva ydinryhmä palasi yhteen treenikämpälle ja alkoi tehdä uutta musiikkia. Yhtye julkaisi vuonna 2018 esikoisalbumin ”Seitsemäs kuningaskunta” (Hiljaiset Levyt). ”Pyörteen” julkaisee myös Hiljaiset Levyt. Levyltä on julkaistu suoratoistopalveluissa neljä singleä: Pelastutaan, Paluu 80-luvulle, Pyörre ja Viskaa se tuleen.

Julkaisupäivä 24.1.2020

Seitsemäs kuningaskunta, taustaa ja kuvia

Nuorisopalatsin Seitsemäs kuningaskunta on ilmestynyt perjantaina 7.9.2018. Lue tästä albumin taustat. Artikkeli sisältää myös albumin graafiset elementit ja kuvat.

Onko särökitara kuollut? Ei todellakaan, ja se selviää kuuntelemalla Nuorisopalatsin esikoislevy ”Seitsemäs kuningaskunta”.

Joskus hyvää kannattaa odottaa. Kari Smolanderin, Mika Remeksen ja JP Rainion muodostamalla Nuorisopalatsilla on takana pitkä menneisyys. Yhtye aloitti 1980-luvun puolivälissä Jyväskylässä opiskelijapoikien melodisella hälinäpunkilla. Parin miehistönvaihdoksen jälkeen yhtyeestä kuoriutui Alice in Wasteland. Laulukieli vaihtui laulaja Pikke Paanasen matkassa englanniksi ja musiikki punkista powerpoppiin ja rokkiin. Alice in Wasteland pisti parin mainion albumin ja nipun singlejä myöhemmin lopullisesti pillit pussiin vuonna 2008.

Seitsemäs kuningaskunta, kansi
Kansikuva by Tommi Anttonen

Joukkio hajaantui ympäri Suomea työn ja perheen perässä. Uhkaavasti keski-ikäistyneet soittajat olivat sitä mieltä, että tämä oli tässä. Vaan ei ollut. Niin Smolanderilla kuin Remeksellä päässä surisi uusia melodioita. Ne eivät jättäneet rauhaan hyvistä yrityksistä huolimatta. Vuoden 2017 keväällä Smolander hälytti vanhat soittokumppanit, Remeksen ja Rainion, koolle. Oli noita biisejä. Ja niitä piti soittaa.

Bookletin sisäkansi
Bookletin sisäpuoli

Syksy kului ahkerasti Helsingin Vallilassa treenikämpällä. Vuoden loputtua kasassa oli 15 uutta biisiä. Ne kuulostivat aivan saatanan hyviltä. Biiseistä 13 äänitettiin keväällä 2018 Imatralla. Julkaisijaksi levylle saatiin Suomen vanhin toimiva indiekustantaja Hiljaiset Levyt, joka oli 1990 julkaissut Alice in Wastelandin pitkäsoiton ”Red Eye”.

Takakansi

Monet “Seitsemännen kuningaskunnan” biiseistä käsittelevät järjettömän suurta meneillään olevaa muutosta ja kyvyttömyyttämme ymmärtää sitä ja itseämme. Teemalevy se ei kuitenkaan ole. Biisit ovat tuokioita, joissa tunteet, muutos ja epävarmuus kohtaavat.

CD-levy

”Seitsemäs kuningaskunta” ei myöskään ole Nuorisopalatsin alkuaikojen punkkia, mutta se on tehty sillä samalla asenteella. Soitetaan ja lauletaan mitä osataan ja pystytään, äänitetään niin kuin osataan, mitään ei kysellä eikä pyydellä anteeksi. Ei edes sitä, että mittarissa soittajilla raksuttaa yli 50. Pääasia että tehdään. ”Seitsemäs kuningaskunta” on ylistys hyville melodioille ja soittamisen ilolle. Ei trendejä, vain mahtavaa musiikkia.

Tray:n kuva

Nuorisopalatsi: Seitsemäs kuningaskunta, Hiljaiset levyt 2018, HILL-059

Facebook: nuorisopalatsi

Kari Smolander, kitara ja laulu

Mika Remes, basso ja laulu

JP Rainio, rummut ja laulu

Kontaktilomake