Seitsemäs kuningaskunta, taustaa ja kuvia

Nuorisopalatsin Seitsemäs kuningaskunta on ilmestynyt perjantaina 7.9.2018. Lue tästä albumin taustat. Artikkeli sisältää myös albumin graafiset elementit ja kuvat.

Onko särökitara kuollut? Ei todellakaan, ja se selviää kuuntelemalla Nuorisopalatsin esikoislevy ”Seitsemäs kuningaskunta”.

Joskus hyvää kannattaa odottaa. Kari Smolanderin, Mika Remeksen ja JP Rainion muodostamalla Nuorisopalatsilla on takana pitkä menneisyys. Yhtye aloitti 1980-luvun puolivälissä Jyväskylässä opiskelijapoikien melodisella hälinäpunkilla. Parin miehistönvaihdoksen jälkeen yhtyeestä kuoriutui Alice in Wasteland. Laulukieli vaihtui laulaja Pikke Paanasen matkassa englanniksi ja musiikki punkista powerpoppiin ja rokkiin. Alice in Wasteland pisti parin mainion albumin ja nipun singlejä myöhemmin lopullisesti pillit pussiin vuonna 2008.

Seitsemäs kuningaskunta, kansi
Kansikuva by Tommi Anttonen

Joukkio hajaantui ympäri Suomea työn ja perheen perässä. Uhkaavasti keski-ikäistyneet soittajat olivat sitä mieltä, että tämä oli tässä. Vaan ei ollut. Niin Smolanderilla kuin Remeksellä päässä surisi uusia melodioita. Ne eivät jättäneet rauhaan hyvistä yrityksistä huolimatta. Vuoden 2017 keväällä Smolander hälytti vanhat soittokumppanit, Remeksen ja Rainion, koolle. Oli noita biisejä. Ja niitä piti soittaa.

Bookletin sisäkansi
Bookletin sisäpuoli

Syksy kului ahkerasti Helsingin Vallilassa treenikämpällä. Vuoden loputtua kasassa oli 15 uutta biisiä. Ne kuulostivat aivan saatanan hyviltä. Biiseistä 13 äänitettiin keväällä 2018 Imatralla. Julkaisijaksi levylle saatiin Suomen vanhin toimiva indiekustantaja Hiljaiset Levyt, joka oli 1990 julkaissut Alice in Wastelandin pitkäsoiton ”Red Eye”.

Takakansi

Monet “Seitsemännen kuningaskunnan” biiseistä käsittelevät järjettömän suurta meneillään olevaa muutosta ja kyvyttömyyttämme ymmärtää sitä ja itseämme. Teemalevy se ei kuitenkaan ole. Biisit ovat tuokioita, joissa tunteet, muutos ja epävarmuus kohtaavat.

CD-levy

”Seitsemäs kuningaskunta” ei myöskään ole Nuorisopalatsin alkuaikojen punkkia, mutta se on tehty sillä samalla asenteella. Soitetaan ja lauletaan mitä osataan ja pystytään, äänitetään niin kuin osataan, mitään ei kysellä eikä pyydellä anteeksi. Ei edes sitä, että mittarissa soittajilla raksuttaa yli 50. Pääasia että tehdään. ”Seitsemäs kuningaskunta” on ylistys hyville melodioille ja soittamisen ilolle. Ei trendejä, vain mahtavaa musiikkia.

Tray:n kuva

Nuorisopalatsi: Seitsemäs kuningaskunta, Hiljaiset levyt 2018, HILL-059

Facebook: nuorisopalatsi

Kari Smolander, kitara ja laulu

Mika Remes, basso ja laulu

JP Rainio, rummut ja laulu

Kontaktilomake

2 vastausta artikkeliin “Seitsemäs kuningaskunta, taustaa ja kuvia”

Kirjoita ajatuksesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.