Nuorisopalatsin tarina: pitempi versio

Nuorisopalatsi on perustettu 1984 Jyväskylässä ikimuistoisessa Viken baarissa. Perustajajäseniä olivat Mikko Takala (kitara ja laulu), Kari Smolander (kitara), JP Rainio (rummut) ja baaritiskiltä mukaan uhkailemalla pakotettu Mika Remes (basso). Aluksi soitettiin lähinnä The Crampsiä, Kim Wildeä (Kids in America!), Dead Kennedysiä ja The Sonicsia.

Sitten Mikko Takala vaihtui Markus Latvalaan (kitara) ja Jari Luiroon (laulu). Tällä kokoonpanolla tehtiin muutama keikka, kuten Jyrockissa 1986 ja Jyväskylän Yliopiston Ylioppilaskunnan ”kulttuurivaliokunnan” pornobileissä. Musiikilliseksi linjaksi vakiintui kaikkien soittimien yhtäaikainen rytmikäs sahaus, kiihtyvä tempo ja Jari Luiron eläytyvä, usein vaaka-asennossa tapahtuva laulu ja nahkahousut. Biisiesimerkkinä voidaan mainita ”Murskattuja linnunpäitä”, joka ei kahta kertaa mennyt samalla tavalla.

Luiron poistuttua vahvuudesta tilalle vokaloimaan löytyi Pikke Paananen. Nimi muuttui Alice in Wastelandiksi ja laulukieli englantiin. AIW saavutti kohtuullista kuuluisuutta 1986-1993 ja nousi Ruotsin puolella jopa radiolistoille. Pitkäsoittoja syntyi kaksi ja sinkkuja puolen tusinaa. AIW kokoontui vielä 2008 julkaisemaan Wasted-kokoelman. Remes musisoi 90-luvun loppupuolen yhden pitkäsoiton pyöräyttäneen folk-popkombo Sirokon riveissä.

Nykyinen inkarnaatio Nuorisopalatsista sisältää kolme alkuperäistä jäsentä (Rainio, Remes ja Smolander). Kaikki olivat tahoillaan lisääntyneet ja luoneet uraa, mutta samaan aikaan todenneet, ettei tästä ilman musiikkia selviä. Täytyy jatkaa sahaamista.

Ja sahattu onkin. Vuonna 2018 julkaistiin Nuorisopalatsin esikoisalbumin ”Seitsemäs kuningaskunta”. Toinen albumi ”Pyörre” ilmestyi tammikuussa 2020 ja kolmas albumi ”Peura” elokuussa 2022. Kaikki albumit on saattanut maailmalle cd:nä Hiljaiset Levyt. Lisäksi bändi on julkaissut useita streaming-singlejä ja vuonna 2020 viiden biisin EP:n ”Me kaikki muututaan”.

Bändin nykyiset jäsenet:

JP Rainio, rummut ja laulu
Mika Remes, basso ja laulu
Kari Smolander, kitara ja laulu