Dissektio 7: Marsiin asumaan

Tämä on seitsemäs blogikirjoitukseni Seitsemännen kuningaskunnan biiseistä. Kuusi ensimmäistä kirjoitustani löytyvät täältä. Tällä kertaa kirjoitan miten Marsiin mennään asumaan.

Marsiin asumaan biisinä

Tässäpä on takaperoinen kappale, joka alkaa lopusta ja päättyy alkuun – vai kiertääkö se kehää, niin kuin aurinko lännestä itään? Keskiyön öljyt, asustelevat zombit ja saapuvat sähkeet, jotka seinälle päätyvät, eivät tässä saa selitystä, niin kuin ei mikään. Kappale on täysin päätön ja se kertoo siitä että välillä meidän pitää olla päättömiä, jotta asiat syntyvät. Jos teemme aina vain niin kuin meille on opetettu, emme saa oikeasti aikaan mitään. Matkimme vain edeltäjiämme. Ainakin joskus asiat pitää tehdä väärin- ja nurinpäin sekä ylösalaisin. Silloin kun pelkäämme apokalypsiä ja naapurin zombeja, jotka eivät siis osaa tehdä asioita väärin-, nurin- eikä ylösalaisinpäin, emme mekään uskalla ryhtyä siihen.

Muistan kerrankin kun pääministeri ilmestyi televisioon kertomaan uhkaavasta apokalypsistä, vaikka mitään sellaista ei ollut lähelläkään. Se oli vastuutonta toimintaa. Jos ette tottele minua, menetämme kilpailukykymme ja seuraa tuhoa ja kurjuutta, jossa heinäsirkat, maanjäristys ja ihon irtoaminen ovat pikkujuttuja. Tällaisissa tilanteissa on kansalaisvelvollisuutemme ryhtyä tekemään asioita väärin-, nurin- ja ylösalaisinpäin. Valehtelijan totteleminen on yksiselitteisesti väärin, vaikkakaan en mitenkään ota kantaa valehteliko kukaan vai ei, mutta apokalypsillä meitä uhkailtiin. Jos emme ryhdy tekemään asioita väärin-, nurin- ja ylösalaisinpäin olemme elävänä kuolleita kuluttajia.

Olisihan se lohduttavaa ajatella että sekin pääministeripuhe oli pelkkää simulaatiota, jos kerran simulaatiossa elämme. Ehkä kärsimyskin on pelkkää simulaatiota, mene ja tiedä. Täytyy vaan muistaa joskus tehdä asiat väärin, niin ehkä simulaatiokin katkeaa.

Biisin teko- ja syntyhistoria

Tällä biisillä on historia. Tein sen ensimmäisen version Alice in Wastelandille 1988 nimellä “Love goes round”. Sitä taidettiin joskus soittaa keikallakin. Olisimme halunneet julkaista sen silloin singlenä, mutta Epe Helenius ei oikein lämmennyt sille, niin kuin ei sittemmin millekään. Toisaalta, emme kai saaneet sitä kunnolla kulkemaankaan. Ehkä se johtui siitä että biisissä oli enemmän sointuja ja osia kuin Emerson, Lake & Palmerilla yhteensä ja yritimme soitaa sitä kaikkine kiemuroine päivineen. Nuorisopalatsin versio kuulostaa kuitenkin aika suoraviivaiselta punkpopin räimeeltä, mitä se biisinä onkin. Tällä kertaa onnistuimme karsimaan biisistä turhat koukerot pois ja tekemään siitä kunnon powerpoppia. Ehkä iän mukaanaan tuoma laiskuus vaikuttaa tässä positiivisesti. Aika paljon biisissä on stemmoja ja Bash & Pop -räminäkitaraa. Sieltähän se esikuva löytyikin, mutta vain takautuvasti, koska tämä biisi oli olemassa ennen Bash & Poppia. Mutta olihan sitä ennen jo The Replacements, mutta se ei kuulu tähän.

Jos olet tänne asti lukenut, niin kuuntele myös koko albumi.

Great Moon Hoax

Marsiin asumaan

Mut keskiyöllä öljytään
Se poistaa tunteen
Naapurissa zombit asustaa

En haluu ryhtyy kertaamaan
Voit laittaa sähkeen
Seinälle sen aion ripustaa

Kai elämässä on tää salaisuus
On edessäsi aina muuri uus

Tee se väärin päin
Käännä nurin päin
Ylösalaisin
Me saadaan aurinkokin itään laskemaan
Ja mennään huomiseksi Marsiin asumaan

Tää spektaakkeli jatkuu vaan
Ja samaan aikaan
Elävänä kuolleet kuluttaa

On kaikki meille uhkaavaa
Astuimme taikaan
Simulaatiossa paleltaa

Apokalyptisellä otteellaan
Nää johtajatkin sua harhauttaa

Tee se väärin päin
Käännä nurin päin
Ylösalaisin
Me saadaan aurinkokin itään laskemaan
Ja mennään huomiseksi Marsiin asumaan

Kirjoita ajatuksesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.