Dissektio 5: Vapaus

Tämä on viides blogikirjoitukseni Seitsemännen kuningaskunnan biiseistä. Neljä ensimmäistä kirjoitustani löytyvät täältä: 1, 2, 3, ja 4. Tällä kertaa kirjoitan vapaudesta.

Vapaus biisinä

Vapaus on yksinkertainen ja suoraviivainen laulu, joka kertoo kahleista ja vapaudesta.

Ensisuudelma on vihan ja pelon vastakohta. Viha ja pelko ovat vapauden vastakohtia. Viha, pelko ja valheet luovat meille kahleita, joista emme osaa vapautua. Kun vihaamme tai pelkäämme, huomiomme kohdistuu negatiivisesti johonkin ulkoiseen asiaan. Sen sijaan että vapautuisimme kahleistamme, yritämme tuhota tai välttää jotakin ulkoista. Erityisesti populistipoliitikot käyttävät tätä piirrettämme häikäilemättä hyödyksi.

En tietenkään ajattele että vapautemme olisi vain oma valintamme. Yhteiskunnalliset olosuhteet ja historiamme ovat varmasti tärkeimmät vapautumisemme esteet. Vähemmän varakkaat tietävät hyvin millaisen vapauden varallisuus antaa. Varallisuus antaa myös kauneutta, älykkyyttä, käytöstapoja ja kiinnostavuutta kanssaihmisten silmissä. Menestyminen on paljon todennäköisempää kun ponnistaa korkeammalta. En mitenkään vähättele tätä.

Silti ainakin pieni osa orjuudestamme tulee vihan ja pelon tunteista. Ne vangitsevat ja alistavat meidät kuvitellun ulkoisen edessä. Näitä tunteita voimme itse hallita ja se on jokapäiväinen tehtävämme ihmiseksi tulemisessa. Totuus ja sen hyväksyminen auttaa siinä.

Biisin synty- ja tekohistoria

Vapaus on nopeasti tehty biisi. Se putkahti tähän maailmaan eräänä iltana syyskuussa 2016. Se syntyi ikäänkuin itsestään, turhia mietiskelemättä. Siksi kai siitä tuli nimeltään Vapaus.

Vapaudessa on ripaus punk-estetiikkaa. Se on nopea, suoraviivainen, eikä siinä turhia konstailla. Säkeistössä tulee myös tietynlainen punk-hoilotus lead-laulua vastaan.

Vapauden tuotantoprosessi oli myös erittäin suoraviivainen. Kitara sahaa alusta loppuun. Siinä mitään kikkailua tarvita. Stemmalaulussa oli hiukan mietittävää, mutta ei siinäkään kauaa mennyt. Mika toteuttaa sisäistä basismiaan ja vetää loppuun urheilullisen bassoriffin. Tässä biitissä JP on kotonaan. Sen pituinen se.

Jos olet tänne asti lukenut, niin kuuntele myös koko albumi.

Francesco Hayez: Suudelma (osa)
Francesco Hayez: Suudelma (osa)

Vapaus

Tänään, mä astuin maailmaan, sain ensisuudelman
Eilen, olin vanki vain ja orja luonteeltain

Tän junan kulkusuunta vaihtuu
ja viha pelko ilmaan haihtuu

Tunnen vapauteni maasta kasvavan
Tahdon elää niinkuin tuuli
On kaikki turha niinkuin kahle pallossa
Se jalat sitoo maahan kiinni  

Totuus, se meidät virvoittaa ja tunteet uudistaa
Valheet, ne meidät erottaa ja mielet alistaa

Voin saada tilaa avaruutta
Ja mennä kohti päivää uutta

Tunnen vapauteni maasta kasvavan
Tahdon elää niinkuin tuuli
On kaikki turha niinkuin kahle pallossa
Se jalat sitoo maahan kiinni

Kirjoita ajatuksesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.