Dissektio 4: Ikävyys – kummitus ja sen koira

Tämä on neljäs blogikirjoitukseni Seitsemännen kuningaskunnan biiseistä. Nyt kerron miten itse tulkitsisin albumin neljännen biisin Ikävyys. Sille voi nimittäin tehdä monenlaista tulkintaa.

Kolme aiempaa kirjoitustani ovat nämä: Seitsemäs kuningaskunta, Laulu 13 ja Koneessa kummitus.

Ikävyys biisinä

Ikävyydessä kulkee alusta loppuun rinnan kummitus ja koira. Kummitus voidaan tulkita haaveiden ja koira kuolevaisten maailmaksi. Haaveet ovat haihtuvia ja olomme täällä väliaikaista. Haaveet sekoittuvat todellisuuteen, emmekä ymmärrä tunteistamme paljoakaan, etenkään silloin kun ne muuttuvat julkisiksi. Niistä tuleekin yhtäkkiä Simulacrum, jossa esittäminen, simulaatio ja ikonografia viittaavat itseensä ja hävittävät ymmärryksemme juuret. Ole siinä sitten aito ja rehellinen. (maininta Baudrillardista tähän)

Ikävyys on se tila joka syntyy kun haaveiden ja kuolevaisten maailma kohtaa. Kadotamme ymmärryksen tunteistamme. Odotamme että joku kertoisi meille mitä pitäisi tuntea. Tunnemme niin kuin meille on opetettu, sen sijaan että tuntisimme tiedostaen itse. Kadotamme sanat, jotka voisivat kertoa meille tunteistamme. Emme osaa puhua aidoista tunteistamme, vaan viittaamme ikoneihin, jotka on meille määrämuotoisesti opetettu. Tämä on se todellinen ikävyys, joka meitä kohtaa. Elämän kiertokulku ja kuolema on vääjäämätön, mutta tuntemisen katoaminen on oma valintamme. Voisimme valita toisin.

Ikävyyden kertosäkeessä todetaan katseemme kyvyttömyys nähdä muuta kuin sokeutta itsessämme. Tunteet piilottamalla saamme vain uusia simulaatioita uusista tunteista ja kadotamme samalla yhteyden itseemme. Sitten ymmärtämättä itseämme kiellämme ne asiat, joille meidän pitäisi sanoa kyllä.

Tämä on vain yksi tulkinta. Muitakin tulkintoja on. Tee ja ajattele ne itse.

Biisin synty- ja tekohistoria

Ikävyys on oma suosikkibiisini albumilla. Melkein kaikkia muita on joku pitänyt suosikkinaan, muttei vielä Ikävyyttä. Ehkä makuni on melko eklektinen. Pidän siitä että Ikävyys on yksinkertainen rakenteeltaan. Sen osat menevät näin: ACACAC. Sen pituinen se, ei mitään kikkailua. Säkeistöt ovat jonkin verran erilaisia keskenään ja kertosäkeet kasvavat loppua kohden. Lisäksi pidän Ikävyydestä sävellyksenä. Se on yksinkertainen ja ehkä vähän ajoittain yksitoikkoinenkin, mutta olenkin krautrockin suuri ystävä. On hölmöä ajatella että musiikissa pitäisi koko ajan tapahtua jotakin. Myös krautille tyypillinen yksitoikkoisuus voi viedä rajan tuolle puolen.

Ikävyys on albumin vanhin biisi. Sen ensimmäinen versio on tehty Nuorisopalatsille joskus 1985, mutta Alice in Wasteland levytti sen nimellä The Armour. Se ei ollut kovin onnistunut versio. Edesmennyt TT Oksalakin sitä muokkasi kanssamme, mutta biisinä se ei päässyt oikealle tasolleen sillä albumilla. TT:n kolinasoundit eivät myöskään oikein toimineet tässä biisissä. Tästä huolimatta useampi henkilö on vuosien varrella sanonut minulle että miksette soittaneet keikalla The Armouria tai että miksi The Armour ei löydy YouTubesta. Ilmeisesti jokin asia biisissä on tehnyt vaikutuksen joihinkin ihmisiin. Tämä jäi minua vaivaamaan ja siksi päätin kirjoittaa biisin suomeksi uudelleen Nuorisopalatsi 2:lle.

Ikävyyden äänitysprosessi oli hiukan mutkikas. Pohjien jälkeen teimme kaikenlaisia kokeiluja mm. Hammond-uruilla ja erilaisilla syntikoilla. Loppujen lopuksi kaikki nämä hylättiin ja julkaistu versio on back to basics, melko puhdas kitarasovitus kahdelle kitaralle. Siellä tosin on yksi sekvensseri säkeistössä, mutta tuskin siihen kukaan kiinnittää varsinaisesti huomiota. Akustinen kitara tulee kivasti sisään toiseen kertosäkeeseen ja sitten vie biisin hienosti loppuun. Kolmannessa säkeistössä kitarasoolon jälkeen sähkökitarat hetkeksi vaikenevat.

Jos olet tänne asti lukenut, niin kuuntele myös koko albumi. Lue myös muut kirjoitukset biiseistä.

Cara Mujer (Cesar Tort)
Cara Mujer (Cesar Tort)

Ikävyys

Sain tänään kummituksen kii
Onks susta koirat suloisii
Miltä musta tuntuu?
Tunne vapautuu
Se näyttämölle piiloutuu

Ikävyys

Katsoin eteenpäin
Ja sokeuttani näin
Tunteen piilotin
Ja uuden tunteen sain
Seitsemättä kertaa kielsin sut
Sanomatta jäi et ota mut

On kummitukset haihtuvii
Ja koirat lyhytikäisii
Kuka meille kertoo,
Mitä olla saa?
Missä kaikki tunteet odottaa?

Ikävyys

Katsoin eteenpäin
Ja sokeuttani näin
Tunteen piilotin
Ja uuden tunteen sain
Seitsemättä kertaa kielsin sut
Sanomatta jäi et ota mut

Taas kummitusta jahdataan
Ja koirat mua haukkuu vaan
Ota minut syliin
Vie mut täältä pois
Oi jos mulla rakkauttasi ois

Ikävyys

Katsoin eteenpäin
Ja sokeuttani näin
Tunteen piilotin
Ja uuden tunteen sain
Seitsemättä kertaa kielsin sut
Sanomatta jäi et ota mut

Kirjoita ajatuksesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.