Lauluja avaruudesta

Avaruus on tappava paikka. Siellä on pääasiassa kylmää, pimeää ja yksitoikkoista. Me kaikki ollaan avaruusmatkalla tämän elämäksi kutsutun avaruuden läpi. Nuorisopalatsin neljäs albumi kertoo tästä avaruusmatkasta rokkitrion pop-musiikilla, lähdöstä kotiin paluuseen. Vaikka pop-musiikissa avaruus on lähinnä eskapismia ja nostalgiaa, tässä emme siihen sorru. Avaruuteen pääsee kuuntelemalla tämän albumin. Muutama maistiainen löytyy tämän artikkelin lopusta.

Lauluja avaruudesta, takakansi

Kaikki biisit on kirjoitettu ja äänitetty helmikuun ja elokuun 2023 välillä. Ehkä siitä on seurannut jonkinlaista eheyttä, mutta mitä ihmettä, biisit vaihtelevat yhden soinnun rynkytyksestä, punkkiin ja progeen. Joka tapauksessa tämä on Nuorisopalatsin albumeista vähiten sovitettu ja tuotettu. Biiseissä on vähän raitoja ja useimmiten pärjätään yhdellä kitaralla ja bassolla.

Lauluja avaruudesta, etukansi ja sen taitepuoli

Äänitysten jälkeen pidimme pienen tauon, koska Kari oli pari kuukautta työmatkalla Espanjassa. Albumi miksattiin marraskuussa 2023 ja lopullisesti masteroitiin tammikuussa 2024. Koko albumin äänitti ja tuotti Nuorisopalatsi itse. Masteroinnin teki , Jarno Alho.

Lauluja avaruudesta, sisätaite

Albumin kannen suunnitteli Mika Remes pääosin Madridin valtavalta El Rastro -kirpparilta löydetyistä valokuvista. Kenen lienee perhealbumeista, sitä emme tiedä.

Lauluja avaruudesta, levy

Levyn julkaisee Hiljaiset levyt, HILL-084.

Tässä vähän maistiaisia, kolme ensimmäistä biisiä levyn alusta. Levy on tietenkin kuunneltavissa kaikissa streaming-palveluissa 23.2.2024 alkaen ja sen voi ostaa myös kaikista levykaupoista.
Mustan aukon takaa

Haikeus

Ääretön piste

Peura, Nuorisopalatsin kolmas albumi

Nuorisopalatsin kolmas albumi Peura ilmestyy 19.8.2022. Tässä siitä vähän tarinaa.

Oli pimeä ja talvinen ilta. Auto kiisi hiljaisella valtatiellä jossain Mikkelin ja Lappeenrannan välillä. Yhtäkkiä auton ajovaloihin ilmestyi peura. Se näytti jo juoksevan tien poikki, mutta auto tömähti rajusti. Peura osui aivan auton etunurkkaan.

Nuorisopalatsin Peura: kansikuva

”Jumalauta jätkät, törmäsin matkalla peuraan”, sopersi basisti perille päästyään. Nuorisopalatsin soittajat katsoivat toisiaan. ”Peura”olisi tekeillä olevan kolmannen levyn nimi.

Peuran kohtalosta ei ole tarkempaa tietoa. Se katosi öiseen metsään. Poliisi lupasi laittaa metsämiehet selvittämään peuran kohtaloa. Levy saatiin äänitettyä. Autoon tehtiin iso remontti.

Peura – sisäkansi

”Peura” jatkaa Nuorisopalatsin kahdelta aiemmalta täyspitkältä levyltä tuttua vahvaa melodista linjaa. Ennen kaikkea levy on musiikkia rokkitriolta. Musiikin juuret ovat soittajien nuoruudessa, soundit ja sovitukset tätä päivää. Biisintekijät Smolander ja Remes suhtautuvat ääneen samoista lähtökohdista: melodiat virtaavat ja soinnut etenevät. Biiseistä kuuluu eletty elämä uudesta aallosta moderniin tanssibeatiin.

Nuorisopalatsin Peura, inlay
Peura – inlay

Sanoitukset ovat osin henkilökohtaisia, osin ne kertovat tästä päivästä, sodasta ja ahdistuksesta. Avainbiisi ”Kone joka kulkee” kertoo harhaisesta uskomuksesta että pystymme ohjelmoimaan elämämme, hallitsemaan maailmaa ja rakentamaan tulevaisuutemme niin kuin haluamme. Toinen avainbiiseistä, ”Ottakaa mut kyytiin” on funkahtava tanssibiisi, joka kertoo sodasta pakenemisesta, vaan eihän siinä hyvin käy. Muutkin biisit ovat hyviä.

Nuorisopalatsin Peura, sisäkansi
Peura – sisäkansi

Koko tuotanto on Nuorisopalatsin omaa, paitsi masterointi, jonka on tehnyt Jarno Alho. Levyn kannet on suunnitellut ja laatinut basistimme Mika Remes.

Tämä on siis kolmas levymme. Kaksi edellistä ovat olleet Seitsemäs kuningaskunta ja Pyörre. Kaikkia niitä voi ostaa suoraan meiltäkin. Jos olet tänne asti lukenut niin lähetä sähköpostia nplz@nuorisopalatsi.net ja lähetämme takaisin ohjeet. Peuran saat kympillä.

Kuuntele Nuorisopalatsia

Poppari, Jyväskylä, 10.11.2018

Kuuntele Nuorisopalatsia. Kaikki tähän asti julkaistu materiaali löytyy kaikista suoratoistopalveluista ja ennen kesää 2020 julkaistut 10 singleä löytyvät YouTubesta avoimena. Tässä linkki Spotify-profiiliimme ja YouTube-soittolistaan.

Jatka lukemista ”Kuuntele Nuorisopalatsia”

Toinen albumimme Pyörre on ilmestynyt

Pyörre, kansikuva, kierreportaat.

Toinen albumimme Pyörre on ilmestynyt. Se on tästä päivästä 24.1.2020 lähtien kuunneltavissa kaikissa suoratoistopalveluissa. Tässä joitakin linkkejä siihen:

Voit ostaa sen myös levykaupoista CD:nä tai tilata netistä (Stupido Shop, Levykauppa X).

Totta kai voit ostaa sen myös digitaalisena iTunesista tai Google Playsta.

Jos oikeasti haluat tukea meitä, osta se suoraan meiltä. Lähetämme CD:n heti kotiisi.

Hiljaiset Levyt myy myös sitä.

Pyörre on saanut jo erittäin positiivista kritiikkiä. Odotamme sitä lisää.

Täältä voit lukea taustaa levystä ja nähdä sen kansitaidetta.

Pyörre – Nuorisopalatsin toinen albumi

Nuorisopalatsin toinen albumi Pyörre ilmestyy pian. Tässä hiukan esimakua albumin graafisesta ulkoasusta ja albumitiedotteen sisältöä. Albumin voi tilata ja saada toimitukseen heti täältä.

Nuorisopalatsin toinen albumi ”Pyörre” uppoutuu suuriin tunteisiin: vihaan ja pelkoon, jotka ovat suositumpia kuin rakkaus – vaikka rakkaudella saisimme kaiken haluamamme. Mutta ihminen ei toimi niin kuin sille parhaaksi olisi. Paremmalta tuntuvat elämän pikavoitot – silloinkin kun niistä lankeaa raskas lasku.

Pyörre kertoo ajasta, joka kulkee kohti sotaa. Ajasta, jossa pyörre tempoo meidät syövereihinsä. Pyörteessä nostalgia ja vanhan ”hyvän” ajan kaipuu vallitsevat. Ja jostain syystä epämääräinen vääryyden tunne on muuttunut pahemmaksi kuin itse vääryys. Asiat ovat muuttuneet polttaviksi tai jäätäviksi. Välissä ei ole juuri mitään. Tunteet ovat paisuneet räjähdyspisteeseen. Totuus on paennut jonnekin muualle. 

Tuntuuko jo tutulta? Tervetuloa Pyörteen maailmaan!

Pyörteen musiikki jatkaa Nuorisopalatsin ensimmäisellä ”Seitsemäs kuningaskunta” -albumilla (2018) tutuksi tulleella tyylillä omintakeista postpunkkia, isoja melodioita ja tuhteja komppeja. Pyörteen sävellyksistä vastaavat Kari Smolander ja Mika Remes, sanoituksista Kari Smolander.  Nuorisopalatsi on äänittänyt ja tuottanut albumin itse omassa studiossaan kesän ja syksyn 2019 aikana. Albumin on masteroinut Jarno Alho/Alho Audio Mastering. Kannet on tehnyt Tommi Anttonen.

Nuorisopalatsi on bändinä samalla vanha ja uusi. 80-luvun puolivälissä opiskelijakloppien perustama kellaripunkbändi Jyväskylässä muuttui soittajavaihdosten myötä Alice in Wastelandiksi ja laulukieli suomesta englanniksi. Alice in Wasteland julkaisi kaksi albumia, nipun singlejä, keikkaili ympäri Suomea ja lopetti toimintansa lopullisesti vuonna 2008. Vuonna 2017 ammoisen Nuorisopalatsin ympäri Suomea asuva ydinryhmä palasi yhteen treenikämpälle ja alkoi tehdä uutta musiikkia. Yhtye julkaisi vuonna 2018 esikoisalbumin ”Seitsemäs kuningaskunta” (Hiljaiset Levyt). ”Pyörteen” julkaisee myös Hiljaiset Levyt. Levyltä on julkaistu suoratoistopalveluissa neljä singleä: Pelastutaan, Paluu 80-luvulle, Pyörre ja Viskaa se tuleen.

Julkaisupäivä 24.1.2020

Pyörre ilmestyy 24.1.2020

Hiljaiset levyt julkaisee toisen albumimme Pyörre 24.1.2020. Se tulee myös samanaikasesti striimattavaksi. Albumilla on 12 ensiluokkaista biisiä, kaikki erilaisia ja toisiaan täydentäviä. Tässä biisilista:

 • Pyörre
 • Paluu 80-luvulle
 • Pelastutaan
 • Hymysi hyytyy
 • Ennen sotaa
 • Mitä on olla nöyrä
 • Puhtaat tunteet
 • Korttipeli
 • Viskaa se tuleen (ilmestyy singlenä 28.11.2019)
 • On pakko tietää
 • Huutaa tuuleen
 • Mutaa laaksossa

Albumi on äänitetty huhti-elokuussa tänä vuonna. Käytimme viisi päivää pohjien tekoon ja sitten pikku hiljaa äänittelimme kitaroita, lauluja ja muuta rekvisiittaa. Tuotimme albumin ihan itse, kuten ensimmäisenkin. Levy miksattiin lopullisesti elokuun lopussa. Masteroinnin teki Jarno Alho/Alho Audio Mastering.

Albumin ulkoasun on suunnitellut Tommi Anttonen.

Levy on nyt painossa. Palataan levyn sisältöön ja ulkoasuun myöhemmin.

Pyörre

Toinen albumimme ilmestyy tammikuun loppupuolella 2020. Sen julkaisee Hiljaiset levyt, niin kuin ensimmäisenkin. Luvassa on hämmästyttävä kokoelma musiikkia goottipunkin syövereistä elektro-skan kautta raakoihin balladeihin. Albumilla on 12 biisiä ja sen työnimi on Pyörre, joka saattaa olla myös lopullinen nimi.

Kari ja Mika viettivät viime viikonlopun viimeistelemässä miksausta. Audiomateriaali on nyt kutakuinkin valmis. Sen tekoon meni viitisen kuukautta. Pohjien teko vei viitisen päivää, kahdessa eri sessiossa huhtikuussa ja heinäkuussa. Sen jälkeen loppuaika on kulunut päällekkäisäänityksiin ja viimeistelyyn.

Suurin osa materiaalista on syntynyt viimeisen vuoden aikana, joskin pari biisiä on perintöä muutaman vuoden takaa. Pyörre on monipuolisempi kuin Seitsemäs kuningaskunta, mutta kuitenkin kokonaisuus. Veikkaamme että julkaisemme tästä materiaalista vielä syksyllä yhden streaming-singlen. Katsotaan nyt mikä se on. Pelastutaan ja erityisesti Paluu 80-luvulle ovat saaneet tosi hyvin soittoja Spotifyssä. Toivotaan että tämä jatkuu.

Nyt jätämme biisit hetkeksi hautumaan ja sitten mietitään pitääkö vielä jotakin hienosäätää. Sen jälkeen albumi masteroidaan ja laitetaan painoon. Jännittävää, on se!

Nuorisopalatsin kevät, uutta matskua, etc.

Tässä vähän kevätkuulumisia Nuorisopalatsista.

Olemme aloittaneet uuden albumin äänitykset. Purkissa on nyt seitsemän biisin pohjat ja viiden biisin pohjat odottavat vuoroaan. Lisää sessioita on luvassa kesällä Veikkaamme että menee syksyyn ennen kuin tämä homma saadaan valmiiksi. Kaiken kaikkiaan tavara on nyt ehkä jonkin verran kypsempää tai ainakin rutiinit ovat paremmin hallussa ja tiedämme aika tarkalleen mitä olemme tekemässä. Biisit ovat edelleenkin aika kieroja pop-punk -sekoituksia. Ehkä vähän ollaan rauhoituttu – tai sitten ei.

Julkaisemme toukokuun aikana streaming-singlen. Todennäköisesti se on Pelastutaan, joka on hyvin suoraviivainen nuotiolaulu, purkkaa ja jytää. Palataan tähän tarkemmin myöhemmin.

Muistakaapa että meillä on ihan oikea keikka Jyväskylässä Yläkaupungin yössä Ylä-Ruthilla lauantaina 18.5. Tulkaa sinne. Tässä linkki tapahtumaan Facebookissa.

Seitsemäs kuningaskunta, taustaa ja kuvia

Nuorisopalatsin Seitsemäs kuningaskunta on ilmestynyt perjantaina 7.9.2018. Lue tästä albumin taustat. Artikkeli sisältää myös albumin graafiset elementit ja kuvat.

Onko särökitara kuollut? Ei todellakaan, ja se selviää kuuntelemalla Nuorisopalatsin esikoislevy ”Seitsemäs kuningaskunta”.

Joskus hyvää kannattaa odottaa. Kari Smolanderin, Mika Remeksen ja JP Rainion muodostamalla Nuorisopalatsilla on takana pitkä menneisyys. Yhtye aloitti 1980-luvun puolivälissä Jyväskylässä opiskelijapoikien melodisella hälinäpunkilla. Parin miehistönvaihdoksen jälkeen yhtyeestä kuoriutui Alice in Wasteland. Laulukieli vaihtui laulaja Pikke Paanasen matkassa englanniksi ja musiikki punkista powerpoppiin ja rokkiin. Alice in Wasteland pisti parin mainion albumin ja nipun singlejä myöhemmin lopullisesti pillit pussiin vuonna 2008.

Seitsemäs kuningaskunta, kansi
Kansikuva by Tommi Anttonen

Joukkio hajaantui ympäri Suomea työn ja perheen perässä. Uhkaavasti keski-ikäistyneet soittajat olivat sitä mieltä, että tämä oli tässä. Vaan ei ollut. Niin Smolanderilla kuin Remeksellä päässä surisi uusia melodioita. Ne eivät jättäneet rauhaan hyvistä yrityksistä huolimatta. Vuoden 2017 keväällä Smolander hälytti vanhat soittokumppanit, Remeksen ja Rainion, koolle. Oli noita biisejä. Ja niitä piti soittaa.

Bookletin sisäkansi
Bookletin sisäpuoli

Syksy kului ahkerasti Helsingin Vallilassa treenikämpällä. Vuoden loputtua kasassa oli 15 uutta biisiä. Ne kuulostivat aivan saatanan hyviltä. Biiseistä 13 äänitettiin keväällä 2018 Imatralla. Julkaisijaksi levylle saatiin Suomen vanhin toimiva indiekustantaja Hiljaiset Levyt, joka oli 1990 julkaissut Alice in Wastelandin pitkäsoiton ”Red Eye”.

Takakansi

Monet “Seitsemännen kuningaskunnan” biiseistä käsittelevät järjettömän suurta meneillään olevaa muutosta ja kyvyttömyyttämme ymmärtää sitä ja itseämme. Teemalevy se ei kuitenkaan ole. Biisit ovat tuokioita, joissa tunteet, muutos ja epävarmuus kohtaavat.

CD-levy

”Seitsemäs kuningaskunta” ei myöskään ole Nuorisopalatsin alkuaikojen punkkia, mutta se on tehty sillä samalla asenteella. Soitetaan ja lauletaan mitä osataan ja pystytään, äänitetään niin kuin osataan, mitään ei kysellä eikä pyydellä anteeksi. Ei edes sitä, että mittarissa soittajilla raksuttaa yli 50. Pääasia että tehdään. ”Seitsemäs kuningaskunta” on ylistys hyville melodioille ja soittamisen ilolle. Ei trendejä, vain mahtavaa musiikkia.

Tray:n kuva

Nuorisopalatsi: Seitsemäs kuningaskunta, Hiljaiset levyt 2018, HILL-059

Facebook: nuorisopalatsi

Kari Smolander, kitara ja laulu

Mika Remes, basso ja laulu

JP Rainio, rummut ja laulu

Kontaktilomake

Albumin alku ja loppu

Seitsemäs kuningaskunta, albumin alku ja loppu. Näin se alkaa:

Onko eläimellisyys sielukkuutta? /
Onko tietoisuudellamme mitään mieltä? /
Onko muutoksella koskaan mitään suuntaa? /
Onko arpa lentänyt jo pöydän pintaan /

Ja näin se loppuu:

Kaikki tuoksun lailla haihtuu pois /
Harha vapauden /
Rakkautta täällä janotaan /
Rakkautta täällä janotaan /

Ja siinä välissä on 50 minuuttia ja 13 biisiä.

Kuvassa tapiiri pohtii menestystään ammatinvalinnassa.

Photo taken by Sasha Kopf of a female Malayan tapir at the Woodland Park Zoo, Seattle, Washington, USA. CC-BY-SA-3.0